woensdag 8 mei 2013

Bezuinigen op uitgaven, hoe kan je dit verantwoord doen? Deel 1: Ecologisch

Dit is toch wel een interessante vraag, want zoals gisteren ook al bleek  aan de hand van de comments, bij mijn post over het boodschappenbudget zijn er twee manieren van bezuinigen. De ecologisch verantwoorde manier, en de bezuinigen om te bezuinigen (omdat het moet, of omdat je het wilt maar niet teveel in comfort wilt inleveren).Vandaag deel 1: Ecologisch verantwoord bezuinigen.

Ecologisch verantwoord
Wat is nu in feite ecologisch verantwoord? Als ik de definitie van ecologisch verantwoord opzoek kom ik tot hetvolgende: "In overeenstemming met de natuurlijke verhouding tussen omgeving en de organismen die erin leven" Het komt er dus op neer dat je rekening houdt met de flora en fauna en jou levensstijl deze zo min mogelijk verstoord. Het gaat hier dus niet zo zeer om je uitgaven te bezuinigen maar in het grotere geheel te denken.

Maar hoe doe ik dit dan?
Een oplossing is door bijvoorbeeld de boodschappen te doen bij een ecowinkel. Hier zijn voor en nadelen aan. Veel mensen zeggen namelijk dat dit automatisch veel geld kost. Maar voor boodschappen in het bijzonder kan je ook gaan denken aan het zelf kweken van bijvoorbeeld groente en kruiden. Als je een tuin hebt waar je ruimte hebt om dit te doen is dit meteen al je eerste winstpakker. Groente uit eigen tuin is namelijk altijd goedkoper dan uit de winkel, en je weet dat het ecologisch verantwoord is. Daarnaast zijn de biologische groentes en vlees in de supermarkten ook steeds beter te verkrijgen. Hier is ook te zien (vind ik persoonlijk dan, heb geen statistieken helaas) dat deze prijzen de laatste paar jaar omlaag in prijs zijn gegaan omdat de vraag naar biologisch eten groter is geworden. Natuurlijk kan je je vraagtekens plaatsen of dit dan wel echt biologisch is, maar op een gegeven moment moet je je ergens aan overgeven en erop vertrouwen dat het waar is wat erop staat.

Dat zijn boodschappen maar wat nog meer?
Dan zijn er nog de andere posten waar je op kan bezuinigen. Zoals de verzekeringen, maar ecologisch verantwoord is daar iets minder transparant. Bedrijven zeggen vaak dat ze groener zijn dan andere, maar bewijs ervoor is vaak moeilijk te vinden. Vooral verzekeringen zijn moeilijk te doorgronden. Ik heb althans nog geen verzekeringsmaatschappij gezien die echt groen is. Hier moet je het vooral hebben van paperless bedrijven waar je het meeste online regelt.  Een post waar dit volgens de leveranciers wel duidelijk het verschil zit zijn energiebedrijven. Groene stroom zou ook echt groene stroom zijn. Maar zoals de echte blogposters weten kopen deze bedrijven dan CO2 certificaten op, maar leveren gewoon goedkope grijze stroom.

Moeilijk dus
Het blijft moeilijk om ecologisch en verantwoord bezig te zijn op dit moment. Er zijn nog beperkte keuzes en vaak ben je juist meer geld kwijt om ecologisch verantwoord bezig te zijn. Niet verkeerd natuurlijk, want je maatschappelijke kosten zijn veel lager waardoor de daadwerkelijke kosten ook lager worden. Maar bewust hiermee bezig zijn op dit moment is gewoon erg moeilijk. Echter zoals te zien is met de boodschappen is de bewustwording steeds groter aan het worden en wordt de vraag ook groter. Dat is positief want dat zal betekenen dat er steeds meer mogelijkheden gaan komen die bedrijven ter beschikking stellen om dit uit te gaan voeren wat voor iedereen uiteindelijk een betere wereld zal opleveren.

Hoe gaan jullie om met het ecologisch verantwoorde vraagstuk?

Morgen deel 2. Verantwoord bezuinigen, maar dan de geld zijde.


4 opmerkingen:

 1. Minder of geen (bio)vlees en/of zuivel eten is ook goed voor het milieu. En geeft ruimte in je budget voor ev. duurdere bio-groenten en fruit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je absoluut gelijk in, echter geldt hierbij natuurlijk wel dat mensen dit vaak niet willen opofferen.

   Verwijderen
 2. Ik eet geen vlees en weinig zuivel. Verbouw zelf zoveel mogelijk groente en aardappelen en heb kippen. Bak meestal zelf brood en koek(jes) Zo weinig mogelijk energie verbruiken, maar wel groene (we wonen in Beschermd Dorpsgezicht , op het rieten dak mogen geen zonnepanelen)
  Alleen zelfgemaakt wasmiddel, deo, shampoo etc. Tweedehands kleding, meubels, huish.spullen etc.
  Maar wel een auto, computer, tv :-(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kan ook niet meer zonde de laatste paar punten. Daar is het ook moeilijk op om op te bezuinigen.

   Verwijderen