Wat kost rood staan?

Wat kost rood staan? Dat is denk ik wel een vraag die mensen tegenwoordig vaak stellen. Is het toch niet slimmer om deze maand die rekening te betalen en daardoor in het rood te duiken... Vaak vergeten mensen helaas dat rood staan bij de bank vaak duurder is dan de rekening te laten liggen. Vandaar deze blogpost over rood staan. Wat kost dat nu eigenlijk?

Statistieken
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de gemiddelde roodstand 3800 euro per maand is. Het modale netto inkomen bedraagt 1800 euro per maand. De afgelopen 5 jaar is de schuld door rood staan opgelopen van 7,8 tot 10,1 miljard euro. Dat is een stijging van 29,5 procent. Zorgwekkende cijfers om te lezen. 

Rente voor rood staan
De rente om rood te staan bij banken is torenhoog. Rentes van 14/15% zijn niet uitzonderlijk. Ik heb een rondje langs de grote banken gedaan om te kijken hoeveel % ze vragen voor rood staan en ik kwam op hetvolgende uit bij een bedrag van 500 to 1000 euro krediet:

ING: 14,5%
Rabobank: 12,9%
ABN Amro: 14,1%
ASN: 10%
SNS: 11%

Let op bovenstaande percentages zijn enkel de variabele debetrentevoet percentages. Er er wordt gesproken over daadwerkelijke jaarlijkse kosten kan overal zo 2% bovenop komen. Voor het gemak ben ik uitgegaan van kort lopende roodstand.

We kunnen dus wel stellen dat dit enorm duur is om even wat geld te lenen, en in het rood te staan. Vooral bij studenten was het natuurlijk interessant om rood te staan want het is makkelijk geld lenen! Ze betalen hiervoor wel een lagere debetrente van ongeveer 7% maar we weten allemaal hoe studenten tegenwoordig moeten lenen. Het wordt ze zo wel erg makkelijk gemaakt, en de vraag is ook of ze weten hoeveel dit allemaal echt kost.

Creditcards
Voor creditcards geldt hetzelfde als voor banken de debetrente is torenhoog. Bij onze creditcard maatschappij geldt dat deze 15% is. Echter heb ik ook al rente percentages van 21% of hoger gehoord! Het is dus zeker niet slimmer om gebruik te gaan maken van een creditcard om rekeningen mee te betalen als je dit niet kan betalen.
Bij creditcards geldt altijd, ja het is makkelijk om te gebruiken en je ziet de rekening pas een maand later waardoor je tijd wint, echter je moet altijd zeker weten dat je de rekening ook meteen kan betalen! Want anders is een creditcard een dure aangelegenheid.

Oplossingen?
Zeker met de crisis van tegenwoordig zijn oplossingen niet altijd zo snel voor handen, echter kan er wel gesteld worden, wat beaamd kan worden door de vele consuminderaars, dat het bijhouden van een kasboek (klik op de link om mijn kasboek te downloaden) al enorm veel inzicht geeft in waar de uitgaven naar uitgaan. Het doet op zijn minst beseffen hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat, en wie weet wel inzichten waarop bezuinigd kan worden. Zeker als je het krap hebt is het onmogelijk om niet het uurtje per maand te besteden om het kasboek op orde te brengen.

Conclusie
Rood staan is duur, en zeker niet wenselijk, maar banken doen er niet veel aan om het tegen te gaan, net als creditcard maatschappijen, want het is makkelijk geld verdienen voor deze partijen. Ze lenen geld voor 1% bij de ECB en lenen het op deze manier uit voor 15% of meer..... Zelfs een kind kan bedenken dat rood staan lucratief is voor deze bedrijven.... Maar laten we er eens met zo'n alle mee stoppen en gewoon sparen voor wat we willen!

Staan jullie nog ergens rood en hoeveel geld heb je daardoor al extra hieraan betaald?

Reacties

Anoniem zei…
Ik krijg de 26e altijd mijn salaris gestort. De 25e kijk ik wat over is en maak dat over naar de spaarrekening. Mocht ik in het rood staan of dreigen te staan al eerder in de maand, stort ik snel wat bij. Ik wil de maand gewoon op 0 kunnen beginnen zonder rood te staan. Hierdoor spaar ik toch altijd meer dan die paar keer in het rood staan. Spaar ik namelijk niet, dan gaat het toch vaak op. Datgene wat ik jaarlijks moet betalen voor in het rood staan, valt dus altijd wel mee. Onder een tientje ongeveer.
Ook wil ik bewust nooit meer dan onder -500 aan kunnen en dat heb ik bijna nooit bereikt, hooguit uitzondering.

Dan heb ik nog een vangnet rekening zoals ik dat zelf noem. Een tweede betaalrekening waar ik standaard altijd 100 euro op stort per maand. Kom ik echt moeilijk uit dan gebruik ik die rekening. Die is voor onverwachte uitgaven en klussen e.d. waar mijn dochter ook bij kan als zij boodschappen doet voor mij. Ik gebruik deze zelf zelden.

Kwestie om wekelijk de rekening goed door te lopen wat kan en niet kan.

Marianne (consuminderen met ...)
Wij hebben zelf geen betaalrekeningen waar we überhaupt in het rood mee kunnen gaan. Dit hebben we bewust gekozen zodat we nooit dit probleem hebben. Maar als je bewust oplet hoe komt het dan dat je toch een tientje per jaar kwijt bent eraan? Is dat ook echt nodig? Of is het per ongeluk dat je in het rood duikt?
Gelukkig heb ik nog nooit rood hoeven staan. Ik heb voldoende spaargeld en ik hou een goed overzicht. Hierdoor heb ik tot nu toe nog geen geld op die manier "verspild". Helaas zijn er wel veel andere studenten die regelmatig rood staan.. Volgens mij hebben ze geen idee hoeveel dat kost.
Anoniem zei…
Dat komt dan door de automatische afschrijvingen. Of dat de overschrijving van storten net iets later erop komt. Of stomweg als ik iet wat te laat op mijn rekening kijk.
Ik wil wel graag die marge van -500 te kunnen staan. Juist voor noodgevallen. Mijn dochter wil het ook bewust niet, maar klopt dan regelmatig liever even bij mij aan.
Dit werkt voor mij het beste. Ik heb verder nergens schulden en let goed op.
Dubbeltje zei…
Tijdens mijn studie had ik het wel af en toe nodig. Puur door slecht plannen, budgetteren etc. Na mijn afstuderen heb ik per direct mijn creditcard (nooit gebruikt, maar betaalde ik wel pak en beet 10 euro in het jaar voor) en mijn mogelijkheid tot rood staan gestopt. Dit onder het motto: geen geld uitgeven wat je niet hebt.
Anoniem zei…
Ik hanteer niet 0 als referentie punt op mijn betaalrekening, maar 250euro. Kom ik daar onder weet ik dat ik meer uitgeef dan er binnen komt. Zo heb ik toch wat speling voor de automatische afschrijvingen. Natuurlijk heb ik een betaalrekening die rente geeft.
Anoniem zei…
Toen wij een paar(5) jaar geleden (weer eens) van 2 naar 1 inkomen gingen heb ik bewust voor die tijd met de bank gebeld om mogelijkheid tot roodstand op te heffen. Ik moest daar wel extra moeite voor doen (tot €250 rood staan kon ik via internet regelen, maar voor dat laatste deel moest ik bellen). Voor die tijd stonden we bijna elke maand maximaal rood en als je dat behaald hebt wordt er ook niet meer afgeschreven. Voor ons was er dus niet veel verschil, alleen dat we het 'rode gat' moesten dichtstorten en we tegenwoordig geen rente meer voor roodstaan hoeven te betalen.
Heel soms (van de week) sta ik een klein beetje rood voor een paar uur omdat de bank de kosten voor de rekening wel afschrijven, ook als er onvoldoende saldo is :S

WG
Klopt, gelukkig is het besef bij studenten wel steeds groter dat ze er wat aan moeten doen. Ook al hebben sommige geen keus, of interesseert het niet.
Goed initiatief! Echter soms heb je een creditcard gewoon nodig. Bijvoorbeeld in het buitenland!
Zelf hou ik 100 euro aan op mijn betaalrekening. Heb ik meer nodig kan ik binnen 5 sec via een app meer van mijn spaarrekening overhevelen. De rest trekt netjes rente :)
Apart dat ze dat dan wel weer toelaten om rood op te staan.... Dan is niet rood kunnen staan dus ook maar een begrip... tot dat de bank het zelf nodig heeft :P Dacht dat dit ook helemaal niet kon.
Anoniem zei…
Ik ben 50 jaar en heb nog nooit één keer in het rood gestaan. Ik weet zelfs niets of dat kan op onze zichtrekening.... Ik begrijp niet hoe sommigen regelmatig in het rood gaan want als je een beetje oplet op je uitgaven en inkomsten is roodstand toch te vermijden. De rentes die bij roodstand worden aangerekend zijn torenhoog.
Anoniem zei…
Ik ben 48 en heb tot 5 jaar geleden altijd rood gestaan omdat ik een echtgenoot had die niet met geld kon omgaan en altijd alles duurder, beter, mooier en vooral groter wilde. We woonden dus boven onze stand en hadden een te dure auto op de oprit staan, maar ja het moet wat lijken... In december dichtte ik het gat met de 13e maand en in mei opnieuw met het vakantiegeld. We hadden een Visa-card waarvan ik vaak niet eens de rente kon betalen (ik meen toen 12%) laat staan het bedrag wat we er mee betaald hadden en we hadden een doorlopend krediet (8% dacht ik). Mijn toenmalige man wilde nooit over geld praten, hij gaf het uit en ik moest regelen dat alles weer goed kwam. Slapeloze nachten dus en bloednerveus werd ik er van!
Inmiddels ben ik al weer jaren van hem gescheiden én opnieuw getrouwd, nu met een man die heel tevreden en gelukkig is met wat hij heeft. Zolang iets nog werkt hoeft het niet vervangen. Ons inkomen is een stuk minder maar we staan nooit rood. We wonen ik een gewoon rijtjeshuis en hebben een kleine auto waar we zo weinig mogelijk in rijden. We zijn een samengesteld gezin en meestal met 7 personen (was vroeger 4). Mijn man heeft een eigen bedrijf waarvoor we in 2009 een microkrediet van 30000 euro leenden. Dit moet in 2012 afbetaald zijn. Ik ben er trots op dat we straks op 1 jan 2013 het volledige bedrag + rente hebben afbetaald! Daarna gaan we beginnen met het aflossen van de aflossingsvrije hypotheek.
Mijn ex-man vind dat ik er behoorlijk op achteruit gegaan ben in vergelijking met vroeger... Wie is er hier nou arm denk ik dan...
Anoniem zei…
2012 moet 2014 zijn!

Populaire posts