Vitaliteits regeling vanaf 2013

Zoals vele van jullie weten is vanaf dit jaar het spaarloon vrijgevallen en houdt deze regeling ermee op. Hetzelfde geldt voor de levenslooprekening. Hierdoor zijn er op dit moment geen echte voordeel regelingen meer voor ons waar we aan kunnen meedoen. Wat gaat de overheid hieraan doen?

Vitaliteits regeling in 2013

Vanaf 2013 echter komt er iets nieuws in de plaats van deze voorgaande regelingen, namelijk de vitaliteits regeling. Maar wat houdt dit nu in en hoe werkt dat precies?

In het kort houdt de vitaliteits regeling het volgende in:

- Maximaal 20.000 euro belastingvrij sparen (vrij van box 3, 1,2% rendement en vermogens belasting)
- Maximaal 5000 euro bruto loon sparen per jaar. (vrij van box 1, het inkomen uit loon of werken)
- Vrij opneembaar tegoed die je ook weer mag aanvullen.
- Gestort op een aparte rekening.

Wanneer je het echter weer opneemt moet je wel weer belasting betalen. Het is dus niet zoals bij het spaarloon dat je het 4 jaar vast moet zetten.

Is dit een goed voorstel?

In principe klinkt het goed. Je kan langzaam aan een buffer sparen voor mindere tijden. Box 3 komt namelijk pas in het zicht als je vermogen groter is dan 21.139 euro (2012) en 42.278 euro (2011) als je een geregistreerd partnerschap of gehuwd bent. Wanneer je deze voet al hebt bereikt dan kan deze regeling zeer interessant worden. Je kan daardoor dus je voet verhogen naar  41.139 euro respectievelijk 62.278 euro waar je geen vermogensbelasting over hoeft te betalen, maar wel rente over ontvangt.

Leuk allemaal maar als je niet dit vermogen hebt?

Het is natuurlijk koffiedik kijken. Het niet betalen van box 1 op het moment dat je het loon krijgt en dus wegzet klinkt leuk, maar is natuurlijk een wasse neus. Als je het opneemt moet je het namelijk wel betalen en kan je dit rendement dan ook wegstrepen. Tenzij je het lang laat staan waardoor je meer rente over je loon hebt getrokken waarmee je de belasting betaald. Uiteraard moet de rente op de rekening dan wel goed zijn.

En voor ons?

Ik zit er wel erg naar te kijken om gebruik te maken van deze regeling. We zijn enorme spaarders en hierdoor kunnen we onze belastingvrije voet wederom verhogen. (We hebben deze allang bereikt en betalen dan ook veel in box 3) Ik zal binnenkort eens verder gaan rekenen wanneer het lucratief is om hieraan mee te doen.

Heb jullie al nagedacht over deze regeling en of deze nuttig is voor jullie?

Reacties

Bespaarmama zei…
Wel over nagedacht, maar is voor ons nog lang niet aan de orde! Misschien over een jaartje of wat ;)
hehe, true, maar je kan beter nu alvast gaan rekenen of het nuttig voor je situatie is. Zeker voor mensen met een spaarpot groter dan de bovenstaande bedragen kunnen er verstandig aan doen om gebruik te maken van deze regeling. Echter ik zal hier later nog eens over berichtten met enkele voorbeeld situaties.
grijzepelgrim zei…
Het is nuttig wanneer je in een situatie komt dat je minder belasting gaat betalen, bijvoorbeeld één jaar eerder met pensioen of als aanvulling op je WW of wanneer je er een tijdje tussenuit wilt.
Anoniem zei…
Hoe kom je aan dat bedrag van 55.476 euro voor een stel? (gehuwd, gereg partnerschap, of al minstens 5 jaar samen op een adres, samen een kind of een notarieel samenlevingscontract, die laatsten horen er ook bij!) Als ik de bedragen voor een single verdubbel kom ik op 42.278 euro. En ik had begrepen dat de vrijstelling voor groen of maatschappelijk sparen en beleggen er ook uit gaat, evenals de vrijstellingen voor minderjarige kinderen. Dus hoe je aan die 55.476 komt snap ik niet helemaal. Groet, Hsm.
Anoniem zei…
Ik had nog nooit van de vitaliteitsregeling gehoord (schaam)...Bedankt voor de informatie!
Je hebt helemaal gelijk. Ik heb het verkeerde getal gepakt, namelijk van Durfkapitaal en beleggingen. Dat is niet spaargeld! Mijn excuses.

Populaire posts