Energieprijzen in 2012

Vanaf 1 januari zijn de nieuwe energieprijzen weer ingegaan. Zoals altijd weten wij ze nog niet precies en worden ze pas later deze maand of zelfs in februari pas bekend gemaakt. Een kwalijke zaak natuurlijk. Ze verwachten namelijk wel dat je betaald maar weten nog niet hoeveel je moet betalen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de mensen die een variabele energieprijs hebben, maar ook voor de vaste.

Een energienota bestaat immers niet alleen uit de gas of elektra kosten. Hier zitten ook nog de belastingen en vastrecht kosten bij die percentage gewijs veel meer invloed hebben op de prijs.

Voor elektra geldt de volgende opbouw:
- Elektraprijs (34% van totaal)
- Energie belasting (66% van totaal)
- Vastrecht (maandelijks bedrag bij NUON 2,25)

Voor gas is dit de volgende opbouw:
- Gasprijs (65% van totaal)
- Energiebelasting (31% van totaal)
- Gasregio toeslag (4% van totaal
- Vastrecht (maandelijks bedrag bij NUON 2,75) 


Daarnaast moet niet vergeten worden dat de netwerkbeheerder ook nog netwerkkosten rekenen. Die in 2011 377,35 euro waren.
Wat niet vergeten moet worden is het feit dat je van de overheid geld terugkrijgt voor de eerste 1800 kwh omdat ze vinden dat je dit minimaal nodig hebt om te kunnen leven in Nederland. De zogenaamde heffingskorting. Als je dus minder stroom gebruikt, zal je geld terugkrijgen op je elektra.

Kosten in 2012


Zoals zojuist gezegd is het nog niet helemaal duidelijk hoe de energieprijzen zich gaan ontwikkelen. Eigen huis maakt melding van een stijging van 115 tot 130 euro meer per jaar.

Waarbij een groot deel in de leveringskosten gaat zitten. Namelijk 70-90 euro in leveringskosten. Daarnaast zullen de netwerkkosten ook omhoog gaan met 8% wat een stijging van van 29 tot 24 euro zal zijn. Bovendien zal de energiebelasting ook stijgen met 14 euro. Dit zal niet gecompenseerd worden met de heffingskorting.

Dit alles is dus nog zonder de verhoging van de energieprijzen zelf, en waar iedereen (vast of variabel contract) moeten betalen. De energieprijzen zelf zullen (als je klant bent van NUON) met de volgende waarde stijgen:
Elektra: +6%
Gas: +2%

Hou hier dus rekening mee in jullie maandelijkse budgetpotje! Vooral met het vastrecht als je overstapt! Bedrijven als de NEM vragen 80-160 euro per jaar hiervoor!





Reacties

Anoniem zei…
Verhelderend! Had me nooit op deze manier in dit onderwerp verdiept...Ons contract bij de Nuon loopt november 2013 af, ga me hier dan ook uitgebreid in verdiepen!
Anoniem zei…
Als er in het voorjaar weer een veiling komt van Vereniging Eigen Huis dan gaan we ons daar weer op inschrijven.
En misschien hebben we volgend jaar zonnepanelen.

Groetjes, VeggieMo
Anoniem zei…
Wij hebben nu sinds een kleine week zonnepanelen en kijken dagelijks op onze meter. 31 Kwh verbruikt in 5.5 dagen. De opgewekte zonne-energie draait de meter dus als het ware terug. Daarbij kanttekening dat de zon afgelopen week maar weinig heeft geschenen, dus het kan alleen maar beter worden.
Het valt ons op dat ook bij lichtbewolkt weer er nog energie wordt opgewekt, dus bij alleen daglicht, terwijl het bewolkt is of motregent. Dat zie je aan de knipperende lichten. Zonnepanelen zijn het gunstigst als ze op het zuiden of zuidoosten zijn gericht. Heb je een dak op het noorden dan zul je er minder van profiteren. Maar met een plat dak kun je de panelen schuin gericht zetten. Groet, Hsm.
Zonnepanelen schelen inderdaad. Daarom willen wij die ook graag nemen, maar ja. Als je je volledige verbruik wil compenseren kost het iets meer :)

Populaire posts