zondag 8 januari 2012

Boodschappen budget

Ik lees veel mensen op de andere blogs die ik bij hou over het boodschappen budget. Er zijn mensen die 2x of 3x zoveel uitgeven per maand aan boodschappen, en mensen die 2x zo weinig uitgeven aan boodschappen. We zijn er allemaal over eens dat boodschappen iets is waar je flink op kan bezuinigen.
Ook hier zie je dat mensen keuzes maken. Goedkoop merkloos, of duur met een merk.  Hierin kan ik geen enkele adviezen geven. Waarom niet? Omdat iedereen hier zijn eigen ding in kwijt wil. Sommige mensen eten nu eenmaal niet als er het naampje euroshopper op staat, en andere vinden zelfs euroshopper te duur om te kopen.

Waar doen wij dan boodschappen?
Heel simpel, vrijwel alles bij AH. En ik hoor nu al sommige mensen denken, "Maar dat is toch vreselijk duur" en dat is waar slim winkelen naar voren komt. Want nee, dan is het niet duurder dan bij enig andere winkel.

- Let op de aanbiedingen (niet alle aanbiedingen zijn goedkoper)
- Euroshopper merk is vaak niet slechter dan een merknaam
- Koop veel in tijdens de hamsterweken (dit loont echt!)
- Is iets lang houdbaar en goedkoop, koop dit dan groter in dan normaal.
- Heb je de tijd? Ga dan vaker dan 1x per week naar de super en koop 35% spullen om je maaltijd mee te maken.

Vooral dit laatste scheelt een hoop geld. Ik heb het geluk dat ik uit mijn werk langs een AH rijdt waar er altijd op vrijwel elke afdeling 35% stickers in overvloed zijn. Dit komt ook mede omdat ik pas na 18:00 hier aankom en ze dan van de spullen af moeten. (Vaak is hier overigens ook gratis bloemen bij, want die geven ze dan weg, vind vriendin ook leuk :) ). Overigens moet je wel in het bezit zijn van stalen hardheid door niet onnodige dingen te gaan kopen. Doordat ik enkel een kleine tas bij me heb weet ik dat ik niet veel kan kopen behalve het avondeten, waardoor ik niets extra's koop.

Dit alles zorgt er zeker voor dat we redelijk goedkoop spullen kunnen kopen en toch lekker kunnen eten. Bij ons is de luxe wel dat wij altijd een stukje vlees willen eten bij de maaltijd. Vraag me niet waarom, maar die behoefte hebben we nu eenmaal, en zoals jullie ook weten kost vlees vrijwel het meest. Daarnaast willen we ook altijd fruit mee naar het werk.

Wat zijn we per maand kwijt?
Ik vind het persoonlijk meevallen, maar dit waren mijn uitgaven in 2011.


Als je dit deelt door 52 weken is dit 51 euro per week. En dus 221,52 euro per maand. Dit is dus voor 2 personen en 2 katten. Ik heb bedragen van over de 500 euro voorbij zien komen voor 2 personen, waarvan ik me echt afvraag wat er allemaal wordt gekocht. Dit is ook inclusief lunch van het werk (die nemen we namelijk altijd mee van huis).

Hoeveel geven jullie uit per maand aan eten?

35 opmerkingen:

 1. Wij geven gemiddeld 100 euro per week uit aan boodschappen...gezin: twee volwassenen, 3 kinderen 9, 11, 13 jaar en 6 katten. We hebben een woonboerderij (ik zie iedereen al griezelen van 6 katten in huis...)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij zijn met zijn vijven waaronder drie kinderen van 7,4,en 2 jaar. Daarnaast nog een kat en 2 cavia's. Wij geven rond de 125-150 euro pw aan boodschappen uit. Maandelijks zetten we 800 euro opzij voor boodschappen dus daar zitten we aardig onder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We geven meer dan het dubbele uit. Waarom? We (2 volw, 1 kind) (4 katten zitten er nog niet eens bij) eten voor + 90% biologisch. Ik wil daar komend jaar wel een beetje op gaan besparen. Misschien een moestuintje ed. Maar ik bespaar liever meer op andere dingen in 2012 als ik zo eerlijk mag zijn. Mijn overwegingen om bio te eten vind je in mijn groen en duurzaam blog (zie profiel).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben in 2011 gemiddeld € 70,- per week uitgegeven aan boodschappen. We zijn met twee volwassenen en 2 kinderen. De oudste was 5 en de jongste is net voor 2011 geboren. In deze € 70,- zitten ook de luiers en de babyvoeding.

  Niet slecht nu ik er zo naar kijk! Nummer 3 is op komst, dus ik ben benieuwd hoe hoog het bedrag dan gaat worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja ik let ook altijd op de 35% korting. Ook vaak nog produkten die thuis linea recta de vriezer ingaan, Verder ga ik graag aan het eind van de ochtend naar de markt en daar kan je echt hele leuke dealtjes maken!
  Als je maar een vrolijke babbel meeneemt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij zijn met 2 volwassenen, en geven wekelijks 70 euro uit aan boodschappen. Zo veel mogelijk biologisch,koffie en thee van de wereldwinkel.
  Dus we zijn nog aardig wat duurder uit dan jullie, maar dit is een bewuste keuze in ons verder zuinige leven. Lizette

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wij kopen ook redelijk veel bij de AH en zijn wel iets meer kwijt dan jullie met twee kinderen nog in de luiers erbij. Maar ik ben ermee eens dat als je goed oplet je bij de AH ook goedkoop kunt winkelen!
  Een tip om nog wat meer geld te sparen als je toch al zoveel koopt bij de AH is om koopzegels te sparen, je zou bijna 5 kaarten vol kunnen krijgen per jaar en dan 15 euro sparen :-) moet je wel zin hebben om zegeltjes te plakken...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vorig jaar waren wij gemiddeld zo'n EUR 285,- per maand kwijt. Dit is inclusief wasmiddel, verzorgingsproducten (scheerschuim, -messen, gel, shampo etc.), toiletpapier e.d.

  Mogelijk dat we dit nog wat lager kunnen krijgen. We zullen zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Netjes hoor! Wij geven nu meer uit (rond de 70 euro per week), maar doe dit jaar een poging om dat bedrag omlaag te krijgen en ondertussen wel biologisch te blijven eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb trouwens een linkje op m'n blog gezet... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik geef zo'n 120 euro uit per maand aan boodschappen. Moet er wel bijzeggen dat het echt alleen voedingsmiddelen zijn en geen wasmiddel, wc-papier, tandpasta en dergelijke.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een mooi bedrag per maand!!
  maar eten jullie ook biologisch of "gewoon"?
  De meeste bloggers geven meer uit maar eten ook biologisch waardoor de kosten omhoog schieten.

  Wat is het plan voor 2012? Nog lager per maand gemiddeld met de boodschappen?
  Zit er trouwens bij deze begroting van 2011 ook verzorgingsproducten enzo?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij eten gewoon geen biologische dingen.
   Voor 2012 is het plan om gewoon door te gaan als we nu doen. Ik vind het persoonlijk een acceptabel bedrag en we eten toch waar we zin in hebben.

   Verwijderen
 13. Wij geven ongeveer 60 euro per week uit met een 6 persoonshuishouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wij zijn met 6 personen en geven ong. 160 euro p.w. uit incl. kapper

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dan wil ik wel eens weten wat jullie eten want ik wil ook wel voor €200 per maand boodschappen doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed op de aanbiedingen letten :) Dat is het advies!

   Verwijderen
 16. Ik woon alleen, en doe per week 25 euro boodschappen.. Dit is inc verzorgingsproducten (scheerschuim, tandpasta, schampoo, douchegel). Hiervoor heb ik elke dag Brood met Kaas/Ham/Anders, maak elke dag soep van groenten van de markt (zondags maak ik boulion en vries ik in voor de week). En elke dag avond vlees met aardappel, of pasta, of rijst.. Ik heb soms weken dat ik met 15 euro zelfs al toe kom.. Ik doe per maand 108 euro boodschappen, soms zelfs 80..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En dat kan ook prima. Een broodje s'avonds eten is geen probleem!

   Verwijderen
 17. Wij geven gemiddeld 500-600 euro uit. Wij eten voor 98% biologisch.

  We zijn met z'n 3en. Dochter van bijna 4 zit heeft 's nachts nog een luier om en we hebben 2 katten die een combi van barfvlees, pate (bio) en royal canin krijgen.

  Wij willen naar de 450 euro toe, dat schijnt een normaal bedrag te zijn voor 3 personen en daar zitten wij dus ruim boven!

  De meeste dure producten zijn niet belangrijk, maar wel lekker, makkelijk of extra gezond! Voor mijn dochter haal ik bio knijpfruit, appelchips en rozijntjes. We bakken enkel in olijfolie extra virgin, kokosolie (10 euro per 500 g) of bio roomboter. Bio leverpastei (1 blikje 1,30) , kaas en notenboter (5-6 euro) is allemaal enorm duur. We hebben enkel speltbrood in huis en ook speltbrood is ruim duurder dan "gewoon" brood (2,7 per brood).

  We eten sowieso heel anders dan een normaal gezin. We eten weinig graan (en graan is juist erg goedkoop!) en meer noten, vis, vlees, eieren, groente en fruit. Meer zoals het oorspronkelijke dieet van de mens en dit brengt wel wat extra kosten met zich mee. Ik koop nooit goedkope koekjes, cake etc dus ik bak alles zelf (en meestal kom ik ruim duurder dan de winkel uit).

  Ik let nu al iets meer op de aanbiedingen en ik koop iets meer seizoensproducten. We hebben ongeveer 1000 euro gemiddeld per maand om vrij te besteden dus als meer dan de helft op gaat aan boodschappen dan weet je dat het anders moet.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. holy f#ck!!! wij zijn met twee en geven gemiddeld tot 600 à 700 euro uit aan boodschappen!!! klein detail, we leven in belgeland

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wij wonen in NL maar zijn per maand 750 kwijt aan alleen food plus luiers en wasmiddel.Lijkt mij normaal.

   Verwijderen
  2. Dat dacht ik ook, maar dat is echt heel veel. Ik weet natuurlijk niet hoe groot je gezin is, maar met €500 moet het zeker te redden zijn. Vooruit plannen en een boodschappenbriefje mee. Inslaan bij goede aanbiedingen. En dat kan inderdaad gewoon bij Ah. Echt niet duur! Probeer het eens. Zo leuk!

   Verwijderen
 19. Wij zijn een gezin van 2 volw en 2 kinderen van 4 en 6 jaar.
  We hbbn tesamen €2900 aan netto inkomen en onze vaste lasten die automatisch afgeschreven worden zijn €1760 pm dus zonder benzine ed. We sparen €300 pm en €25 pm per kind.
  Tot een aantal mndn geleden gaf ik gemiddeld €135 per week uit aan mn boodschappen bij Ah (alles incl shampoo, wc papier, was middel, bier ed) En dan nog voor ongeveer €12 per week bij de bakker. Ik lette dus niet echt op.
  Maar dit jaar hebben we behoorlijk wat financiële tegenvallers gehad en de spaarrekening was leeg en ik bleef maar iedere maand in het rood eindigen. Ik wil het dan niet vd spaarrekening afhalen, omdat ik dan bang ben dat ik nog meer extra's ga kopen.
  Ik ben een kasboek bij gaan houden en we zijn erg geschrokken €10 hier €20 daar
  Nu heb ik het een en ander gewijzigd. Ik heb nu 3 spaarrekeningen Onvoorzien, vakantie/uitjes en kleding/schoenen. En 2 betaalrekeningen. 1 waar ons salaris op wordt gestort alles wordt afgeschreven en dan nog 1 voor mn boodschappen, hier stort ik iedere maand €375 op en daar mag ik iedere week € 75 van gebruiken. Ik ga er vanuit dat de week op maandag begint en dat er altijd 5 maandagen in de maand voorkomen, dus soms houd ik dan €75 over. Evt voor grote aanbiedingen. Je wordt heel prijsbewust en koopt alleen wat je nodig hebt. Ik plan het eten nu ook n week vooruit en kijk zondag wat ik in de kast /vriezer heb liggen en wat er in de aanbieding is bij Ah. We eten heel gevarieerd. En Ah is niet duur! Kies ah huiswerk of basic (euroshopper) en hamster! Wedden dat je op jaarbasis goedkoper uit bent dan bij de Jumbo. Zelfs Lidl is met zijn produkten soms duurder dan Ah basic!!
  Daarnaast pin ik nu €400 voor heel de maand, voor benzine, cadeautjes, chiropractor, hobby's, overblijven school, kapper ed
  Alles wat daarvan overblijft hoef ik de volgende maand minder te pinnen. Zo komen we niet meer in het rood en de spaarrekening groeit ook.
  Natuurlijk kan het met nog minder, maar voor ons is dit al een hele vooruitgang en zolang het niet nodig is, moet geld niet je dagelijks leven gaan beïnvloeden.
  Respect voor degene die veel minder hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Knap om jezelf zo te herpakken. Je ziet dan pas inderdaad dat het met veel minder ook kan! Succes!

   Verwijderen
 20. pff wat een inspiratie allemaal om te lezen zeg...wij zijn met een gezin van 6 waarvan 3 tieners. Er gaan 2 broden per dag door en ik dacht dat ik echt op de kleintjes lette maar kom dan toch op zo'n 200E p mnd uit. Incl wasmiddel shampoo kapper ed.
  Ga ook maar een kasboek bijhouden, wil hier zeker mee aan de slag nu als ik zie dat we echt goedkoper kunnen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 200euro per maand is toch juist heel weinig!!! Zeker met zn 6en!
   Of bedoelde je misschien 200euro per week? Dan kan het idd misschien wel iets zuiniger. Een kasboek helpt.
   Je krijgt veel inzicht en het is een sport om het de 2e maand beter te doen.
   Na 2 maanden heb je een kasboek vrijwel niet echt meer nodig.
   Het gaat vooral om het vooruit plannen.
   Succes!

   Verwijderen
 21. Hier is het budget na aftrek vaste lasten € 259.Moet dus alles van gedaan worden (tanken,cadeautjes, boodschappen,kapper).Wij zijn een gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen. Ik doe dus voor € 45-50 per week aan boodschappen, als de maand 4 weken heeft kan ik tanken, anders niet. € 9 gaat standaard in een potje. Alles wat over is van de boodschappen gaat ook in een potje en hier koop ik (klein) kadootje van als we een verjaardag hebben. Als er geen verjaardag is gaat er een naar de kapper.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Knap! Het zal moeten, moet je zeggen, maar toch!
   Wat doe jij met de kinderbijslag? Kleding en schoenen?
   Ik pin daar ook altijd een bedrag van voor de kapper en verjaardagscadeautjes.
   Is dat voor jou haalbaar?

   Verwijderen
 22. Wij hebben na alle vasten lasten enzo er vanaf houden we 200 euro over voor boodschappen & Bezine & andere dingen.
  wij zijn met zijn 2 en we hebben 2 katten en 1 hond..
  we hebben ongeveer 150 voor boodschappen permaand,
  ongeveer 30 euro perweek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pffff hoe doe je dat?
   Wat eet je dan zoal?
   Echt knap van je! Sterkte!

   Verwijderen
  2. wij hebben ook een tijd gehad dat we van 30 euro perweek rond moesten komen 2 volwassen persoon en 2 katten en 1 hondje

   Verwijderen
 23. Ik.kan best slecht met geld om.gaan hb laast voor 400.pw boodschapen daar is drank bij en.sigareten voor 2 personen

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wij hebben 1 inkomen 1700 euro netto een gezin met 2 jonge kindjes, ik zelf kan niet werken heb geen oppas beide ouders zijn er helaas niet meer vrienden/buren werken en de opvang is te duur! Als ik alle vaste lasten heb betaald inclusief de luiers en de voeding hebben wij nog zelf 20 euro over voor de hele maand om te eten en drinken. Het lukt ons prima. Boodschappen doen bij de aldi voordeel pakken waspoeder mijn man werkt bij de lidl en kan voor 5 euro per dag aan eten mee nemen. Naar de kapper gaan we niet dat doe ik zelf, mijn man hoef ik maar met de tondeuse te doen en puntjes knippen doe ik bij me zelf. De kinderen hoeven nog niet naar de kapper. En kinderbijslag gaat ook naar de kinderen als ze gekleed moeten worden krijgen ze kleding schoenen etc. wat overblijft deel ik door 2 en krijgen ze het op de rekening. Ik maak me alleen zorgen als ze over 2 á 3 jaar naar school toe moeten hoe we dat oplossen maar misschien dat er dan weer andere tijden zijn en als ze naar school toe gaan kan ik ja kijken voor een parttime baan zodat als de kinderen uit school komen weer thuis voor ze klaar sta!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Jeetje dat is echt enorm knap van je! Is het een idee om thuiswerk te doen? Bijv. strijken voor mensen/honden uitlaten /oppaskindjes in huis nemen? Als je kinderen straks naar school gaan zou je misschien kunnen gaan werken of een poets baantje nemen, dat levert iig iets op. Succes!!

  BeantwoordenVerwijderen